БЕЛЕНЕ ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА АПОСТОЛА

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

20160219_103737[1]

С голям ентусиазъм жителите на Белене почетоха паметта на Васил Левски. 143 години от обесването на Апостола на свободата се отбеляза в двора на ОУ “Васил Левски” – гр. Белене. На събитието присъстваха много от жителите на града. Слово произнесоха Кметът на Община Белене и представителя на Управителния съвет на Общобългарския комитет “Васил Левски”. Думите на д-р Георги Тренчев, изпълнени с плам и патриотизъм, докоснаха сърцата на присъстващите. Венци пред плочата на Дякона поднесоха от СОУ “Димчо Дебелянов”, ГДИН – Затвор Белене, Община Белене, Военно формирование – Белене, Общински съвет – Белене, Клуб “Млади възрожденци” и други. Стихове рецитираха учениците от едноименното училище.  Да си припомним думите му: ,,Всичко се състои в нашите задружни сили‘‘.

“Народе????”– последното, което Дякона изписва в тефтерчето си преди да бъде заловен от турските заптиета, обесен край София и хвърлен в безименен гроб.

Малко преди да бъде обесен Апостола…

– Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?

– Не знам, ага.

– Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш… 

(Думите са от известното обръщение, оправено към Левски преди да бъде обесен)

За безграничната си любов към България Апостола на свободата заплаща с живота си на 18 февруари 1873 г. Днес известните паметници на Дякона в страната са 135, а по света монументи го увековечават в десетки държави на няколко континента.

12742011_979561595430898_6719138294569758573_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *