КЗК обяви седем петролни компании в картел за горивата

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

 

_MG_4588a_597396

Комисията за защита на конкуренцията започва процедура срещу седем компании за картел на пазара на горива, съобщи Марио Гавраилов, говорител на КЗК.

Сред тях са Shell, Ромпетрол, Лукойл, Бензиностанции Еко, ОМВ, Петрол и рафинерията Нефтохим в Бургас за господставащо положение на пазара.

В момента се провежда пресконференция в КЗК, където ще бъдат разкрити подробности!

От октомври насам има устойчиво завишаване на цените на горивата, като вероятната причина е злоупотреба с господстващо пазарно положение от страна на големите търговци на горива и на първо място компаниите от групата “Лукойл”.

Това пише в писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера от Инициативен комитет “Справедливи цени на горивата”.

“По наше мнение тези търговци се намират в де факто картелни взаимоотношения. При това очевидно липсва адекватен контрол от както от КЗК така и от НАП”, гласи още текстът на документа.

Посочва се, че основният признак, който показва злоупотреба с господстващо положение, е това, че има драстично превишаване на цените на горивата на дребно в България в сравнение със средните за Европейския съюз.

Цитират се данни, според които цената на бензин Евро Супер 95 без ДДС и акциз към началото на февруари е с 28% по-висока от средната за общността, при дизела оскъпяването е с 50%. Допълва се, че в сравнение с някои отделни страни разликите са още по-големи. “Единствено в Малта, малка островна страна без собствено производство и с минимално потребление, цените на горивата са сравними с тези у нас”, подчертават от инициативния комитет.

Изчислява се, че по първоначални оценки само преките загуби (отнетият от обществото текущ доход) от октомври насам възлиза на 3 млрд. лв. Подчертава се, че доминиращите участници на пазара контролират данъчните складове и по този начин препятстват вноса на по-евтини горива, които биха повлияли на пазара. Търговците на горива очевидно имат мотивация да реализират свръхпечалби чрез завишаване на цените. Но ние ясно поставяме въпроса за отговорността на държавните институции, които чрез бездействие или неефективни действия допринасят за установяването на неконкурентни цени и не защитават обществения интерес, пишат от комитета. Те настояват Комисията за защита на конкуренцията, Агенция “Митници”, НАП, прокуратурата и ДАНС да проверят задълбочено пазара на горива и специално ролята на “Лукойл” на него.  Предлага се проверяващите екипи да включват и международни представители, за да се намали възможността за манипулиране на резултатите.

В момента Комисията за защита на конкуренцията дава пресконференция, съобщи за Belene News Марио Гавраилов.

Обвиненията в съществуващ картел на пазара на горива, подхранени от анемичното поевтиняване на цените на фона на силния срив при петрола, в последните месеци предизвикаха недоволството на различни организации, които също споделят мнението, че на пазара има картел. За монопол говори е шефът на Агенция “Митници” Ваньо Танов. Такава теза от много време защитава и Мартин Димитров, депутат от гражданската квота на Реформаторския блок, който посочи, че “Лукойл” контролира повечето данъчни складове, поради което не допуска в страната да бъдат внесени по-евтини горива. Той вижда решението на проблема в подмяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията. Такава подмяна се готви в момента, като до седмица парламентарните групи трябва да дадат свои представители на нови членове и ръководство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *