ИЗВЪНРЕДНО: България трябва да плати 550 млн. евро на Русия за спирането на “Белене”

Харесвам(0)Не харесвам(2)

 

11111

550 млн. евро ще трябва да плати Националната електрическа компания(НЕК) на “Атомстройекспорт” по арбитражното дело за спирането на „Белене”. В замяна ще получи оборудване на тази стойност.

Решението на арбитража е дошло късно снощи на електронната поща на НЕК. Предстои това решение да бъде връчено официално на НЕК, обяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг във ведомството.

Арбитражът бил изключително сложен от правна гледна точка и е стотици страници. Предстои съдържанието да бъде детайлно анализирано от НЕК.

Тъй като арбитражът е между две търговски дружества, има изискване за конфиденциалност и няма как цялата информация да бъде представена.

„Атомстройекспорт” е завела иск в общ размер на 1,2 млрд. евро.

Арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск, коментира Петкова.

Тя обаче уточни, че арбитражът признава единствено иска на “Атомстройекспорт” за реално произведено оборудване, което НЕК е поръчала.

Всички останали претенции, по отношение на ескалация на цената, пропуснати ползи, претенции за разходи за демобилизация, са изцяло отхвърлени от арбитража.

Арбитражът за „Белене” ни дава изход от ситуацията да не загубим нито лев. Това каза пред журналистиминистър-председателят Бойко Борисов, който също обяви, че вече страната ни разполага с решението на арбитражното дело за централата ни.

По думите му най-големите ни опасения и страхове са се разминали. 700 страници е решението, като три от възраженията въобще не са гледани.

„На практика това, което съм говорил за този договор – за индексацията, за споразуменията, много ясно е описано, че не са направени както трябва“, коментира премиерът.

„С 550 млн. евра арбитражът е определил България да си купи поръчаното оборудване”, заяви Борисов и уточни, че срещу всеки лев ние ще имаме оборудване. Възложено е на енергийния министър и НЕК да се свържат с руската страна.

„Има три хипотези, защото трябва да си докупим оборудването – тогава ще имаме един реактор и ще трябва да питаме ЕК какво да правим с този реактор – да го строим ли заедно с руската фирма „Атомстройекспорт”,  да го продадем ли, защото не можем да го продаваме без производителя“, обясни Борисов и направи извод:

Сиреч, този арбитраж казва НЕК и „Атомстройекспорт” да седнат и да се разберат – ще го строят ли, ще го продават ли и да приключат.“

Борисов заяви, че лично е много доволен от обективността на арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от тях с Русия, да издействат един от тези варианти да стане, ще стане добре.

„Аз се опасявах, че ще ни наложат тежки санкции или глоби, но това не се случи”, завърши Борисов коментара си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *