Огромен интерес и готовност за гласуване показва народът към Референдума на Слави

Харесвам(2)Не харесвам(0)

 

655-402-bylgariia-es

Изненадващи резултати от социологическо изследване на TNS opinion съвместно с TNS BBSS сочат, че ако изборите за президент бяха в началото на юли, то 36% биха гласували за Слави Трифонов, като зад него се подреждат Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и др. спрягани евентуални кандидатури. Още по-голяма част от респондентите казват, че те биха гласували за партия начело, на която е Слави Трифонов /41%/. 58% от запитаните твърдо ще гласуват на референдума, иницииран от Шоуто на Слави.

Изследването е на TNS opinion съвместно с TNS BBSS национално представително с 1 000 респонденти на възраст 18+ в България, за да проучи информираността за референдума, иницииран от Слави Трифонов; Потенциалните нагласи за гласуване на шестте въпроса зададени в референдума; Вероятността за гласуване за потенциални кандидати включително Слави Трифонов в президентските избори и Вероятността на гласуване за потенциални партии включително партия оглавявана от Слави Трифонов в националните избори. Изследването е направено по телефон. Работата на терен е била проведена между 30-ти юни и 5-ти юли 2016 г.

Обект на изследването е: до каква степен хората в България знаят за Референдума иницииран от Слави Трифонов и до каква степен са склонни да гласуват за него.

Голяма част от хората знаят за референдума, иницииран от Слави /86%/ – във връзка с това респондентите с по-високо образование са по-добре осведомени за разлика от тези с по-ниска степен на образование.  Познаването на референдума е свързано с образование – 90% между тези с най-високо ниво на образование сравнен със само 66% с тези с най-ниско ниво на образованието.

Повече от половината от запитаните /58%/ твърдо ще гласуват на този референдум /което е по-висок процент от този на националните избори в България и може би е завишен на този етап/. Образованието отново има позитивно влияние в тази връзка. За склонни да гласуват се приемат респонденти поставили се в скалата от 7 до 10. По-голяма част от половината респонденти казват, че ще гласуват Да на всеки от 6-те въпроса, които ще бъдат зададени: от 94% / „120” народни представители/ до 67% /задължително гласуване/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *