Ексклузивно в belenenews: Теменужка Петкова с извънредни новини за АЕЦ “Белене”

Харесвам(2)Не харесвам(0)

 

655-402-bylgariia-es

Индустриалната търговска банка на Китай прояви интерес към финансирането и изграждането на проекта АЕЦ “Белене”. Това каза министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова в предаването “Лице в лице” по bTV. Това е станало ясно след среща с Индустриалната търговска банка на Китай и представители на държавата в Министерския съвет, поясни тя.

„Те сами настояха за тази среща. Потвърдиха интереса си за изграждането на АЕЦ “Белене”, след като се запознаха с условията ни. Условията ни са проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без да се заставяме да изкупуваме произведената електроенергия. Тези условия бяха категорично заявени и те приеха. До момента България е дала по проекта над 2,5 млрд лева“, каза Петкова. Рестартирането на проекта за изграждането на АЕЦ “Белене” е възможно, след като НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” 601 млн. евро, присъдени за произведеното оборудване по арбитражното дело между двете компании. „Оборудването вече е собственост на НЕК. Сега трябва да се прецени как по най-рационалния начин то може да бъде използвано“, подчерта министър Петкова.

Според нея първо трябва активите и пасивите по проекта да бъдат отделени в едно отделно търговско дружество, което в последствие да бъде приватизирано. „При всички случаи ние ще се стремим това, което бъде получено като приход да покрие разходите до момента. Ще се стремим да вземем максимална цена за тези активи“, увери Петкова.

„Аз съм приятно изненадана, че има такъв инвеститорски интерес“, не скри Петкова и добави, че освен най-голямата китайска държавна компания има още две такива компании, които са заявили интерес към проекта “Белене”. Индустриалната търговска банка на Китай е една от най-големите банки в света. За полугодието на 2016 г. нейната печалба преди данъци е 34 млрд. долара, което представлява ръст от 1.2% спрямо същия период на миналата година. От 2006 г. банката е листната едновременно на Шанхайската и Хонконгската борса. Тя работи в общо 42 страни в света, като офисът й, който отговаря за пазарите на Източна Европа, е в Полша.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *