ИЗВЪНРЕДНО: Убиха руския посланик в Анкара при нападение

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

epa05682582 (FILE) A file picture dated 06 November 2014 and made avaliable on 19 December 2016 shows Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov speaking during a meeting in Ankara, Turkey. Russia's ambassador to Turkey, Andrey Karlov, has been shot at an art exhibition in the Turkish capital of Ankara. Karlov's condition is yet unknown, the attacker has been shot dead by security forces according to Turkish State media reports.  EPA/STR

 

Руският посланик в Турция Андрей Карлов е убит при нападение в столицата Анкара, съобщава РИА “Новости”, позовавайки се на източници.

Според ТАСС въоръжен човек e стрелял в галерията за съвременно изкуство в Анкара, където се е откривала фотоизложбата “Русия през очите на турците”.

Светът осъди убийството на руския посланик в Турция

Светът осъди убийството на руския посланик в Турция

Коментар по случая направиха от ЕС, Държавния департамент на САЩ, ООН и ОССЕ

Дипломатът е откаран в болница с тежки огнестрелни рани, където минути по-късно е починал. Посланикът не е бил откаран веднага в болница след атаката. Първо е получил медицинска помощ на мястото на стрелбата.

View image on TwitterView image on Twitter

Днес е трагичен ден в историята на Руската Федерация. Днес в Анкара, по време на публично събитие, руският посланик Андрей Карлов беше прострелян и малко след това почина“, отбеляза министерството.

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек съобщи, че нападателят е турски полицай. Турски официални представители заявиха по-рано, че нападателят е влязъл в сградата, представяйки се за полицай. Той не е бил на работа днес.

САЩ осъдиха убийството на руския посланик в Турция

Говорителят на Държавния департамент Джон Кирби заяви, че са известени

Според фотограф на АП няколко минути след началото на речта на посланика нападателят е произвел най-малко 8 изстрела. Агенцията допълва, че извършителят е скъсал няколко снимки от изложбата.

View image on Twitter

Нападението е станало по време на реч на руския посланик Андрей Карлов, който не е бил придружаван от частни охранители. 

Съобщава се, че са чути изстрели, а нападателят е крещял: “Махайте се”, а също “Алепо”. Мъжът е крещял: “Не забравяйте за Алепо, не забравяйте за Сирия! Докато нашите братя не са в безопасност, вие няма да се радвате на безопасност. Който е свързан с тази репресия, ще си плати. Само смъртта ще ме отведе оттук“.

Присъстващите на изложбата са побегнали след първите изстрели. Нападателят прострелял Карлов в гърба преди да нареди на останалите да напуснат залата.

Представител на “Хюриет” заяви, че нападателя е стрелял във въздуха първо и после прострелял посланика в гърба няколко пъти.

Снимка 268973

Източник: http://aa.com.tr/

Частната телевизия NTV съобщава, че други трима души са ранени при нападението.

Спецчасти са обградили сградата. NTV информира, че полицията е убила извършителя на убийството. Операцията е приключила.

View image on TwitterView image on Twitter

Президентът на Русия Владимир Путин е информиран. Путин е поискал спешна среща с ръководителите на службите и външния министър Сергей Лавров.

Посланикът изнасяше реч при откриването на изложбата и внезапно, по време на речта му, имаше вик “Аллах Акбар” и някой започна да стреля, каза свидетел пред РИА “Новости”.

Той добави, че атаката е била насочена конкретно към посланика, защото нападателят е позволил на останалите да напуснат залата.

Нападението е извършено ден преди турският външен министър Мевлют Чавушоглу да отпътува за Москва за разговори с колегите си от Русия и Иран за Сирия. Посланикът е бил част от обсъжданията с Турция, довели до евакуацията на мирни жители и бунтовници от Алепо, както и от разведряването на отношенията между Москва и Анкара.

Карлов е дипломат от кариерата, който преди е бил посланик в Северна Корея.

Снимка 268975

Източник: EPA/БГНЕС

Андрей Карлов е роден на 4 февруари 1954 година. Владее корейски и английски език. На дипломатическа служба е от 1976 година. Посланик на Русия в КНДР от 2001 до 2006 година. От 2007 до 2009 година и от 2009 до 2013 година е съответно заместник-директор и директор на Консулския департамент към външното министерство на Русия. От 12 юли 2013 година е посланик на страната в Турция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *