Росатом” е готова да строи и “Белене”, и нов реактор в “Козлодуй”

Харесвам(1)Не харесвам(0)

 

България ще опита да приватизира “Белене”, но ако не може ще сложи седми реактор в “Козлодуй”

Руската държавна корпорация за атомна енергия “Росатом” е изразила готовност да строи или АЕЦ “Белене”, или седми блок на АЕЦ “Козлодуй”. Това стана ясно след срещата на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов в рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“.

Тази заявка е била направена, след като българският министър е изложила пред Лихачов плановете на правителството да отдели пасивите и активите по проекта „Белене“ в отделна проекта компания, която да бъде предложена за приватизация. “В случай, че в рамките на подобна процедура не бъде намерен стратегически инвеститор, разглеждаме и възможността част от оборудването за „Белене“ да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, е казала Петкова.

„След като миналата година с общи усилия разрешихме казуса след постановеното арбитражно решение за АЕЦ „Белене“, следващата важна стъпка пред нас е свързана с възможността за реализация на произведеното за проекта оборудване“, подчерта министър Петкова.

По силата на арбитражното споразумение България бе принудена да плати 1.2 млрд. лв. в края на миналата година за изграденото оборудване, поръчано от НЕК преди пет години, което обаче в момента няма къде да бъде поставено. Парите бяха платени на “Атомстройекспорт”, дъщерна на “Росатом”.

Според Теменужка Петкова страната ни следва да се съобрази и с произтичащите от парижкото споразумение изисквания за намаляване на вредните емисии. “Въпреки, че ще настояваме пред ЕК за дерогация, ще се наложи да преосмислим енергийната си стратегия“, каза още тя.

В рамките на форума министър Петкова се срещна и с генералния директор на „Русатом сервиз“ и ръководител на проекта за удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ Евгений Салков. Двамата припомниха успешното приключване на дейностите по модернизация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Министър Петкова изрази увереност, че съвместната работа между експертите на АЕЦ „Козлодуй“ и на „Росатом“ ще завърши успешно и по отношение на дейностите за удължаване живота на 6-ти блок на българската атомна централа. Дейностите се изпълняват в заложените срокове и обеми, категорична бе Петкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *