Проектът АЕЦ „Белене” върви към реализация. Докладът на БАН е готов

Харесвам(1)Не харесвам(2)

 

 

 

655-402-bylgariia-es

Върви се към реализация на проекта АЕЦ “Белене”, обяви в сутрешния блок на ТВ Европа енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той съобщи, че е готов финалният доклад на експертите от БАН за бъдещето на проекта. Един от изводите, е че след 10-15 години в региона ще има необходимост от строежа на нови ядрени мощност заради дефицит на електроенергия.

“Ние сме похарчили почти 3 милиарда лв. за нещо, което е пасив. За а се превърне в актив то трябва да бъде задействано. Има няколко сценария. Един вече се провали, тоест да продадем в движение оборудването, оказа се невъзможно. Сега следващият сценарий е да се продаде предприятието “Белене” ако се намери инвеститор, ако не се отива на следващия сценарий – да се инсталира като 7 и 8 блок на площадка Козлодуй. И финалният катастрофичен сценарий – да го наречем на скрап или да го оставим като паметник на неустойчивото поведение на няколко правителства досега.” Това каза проф. Атанас Тасев.

Към момента вариантът държавата сама да строи Белене не стои на дневен ред, защото има интерес от частен инвеститор.

“Око дойде инвеститор, който може да привлече евтин ресурс, той може и пазарно към 30-та година да се позиционира. Освен това има предварителна информация и тя е потвърдена с писмо до министър Петкова от чуждестранен инвеститор, който дори смята да изгради правотоков терминал от Белене през Сърбия, Черна гора, Адриатика и да влезе в Северна Италия. Защо правотоков – защото правотоковия кабел ни изключва от синхрона на обединените електроенергийни системи, в които ние не можем пазарно да се позиционираме в Централноевропейските пазари, защото трансграничният капацитет е ограничен. Освен това правотоковият терминал има по-ниски загуби и най-важното което е – не изисква синхронизация”, допълни Тасев.

Външният инвеститор ще се ориентира към износ на електроенергия, прогнозира още експертът.


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *