Теменужка Петкова от Белене: Има съвсем реален и доста осезаем интерес към АЕЦ „Белене”

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

Д

о 30 юни енергийното министерство трябва да представи варианти за реализиране на проекта АЕЦ Белене. На площадката край река Дунав вече е цялото оборудване за атомна електроцентрала, което България бе принудена да си закупи след като Русия осъди страната ни в арбитражния съд.

Двата реактора и всички елементи за АЕЦ в момента се обезопасяват от НЕК, тъй като не се е намерил кандидат за консервиране на оборудването, след проведена обществена поръчка за четвърт милион лева. Енергийният министър Теменужка Петкова посети на площадката, днес, за да инспектира се поставянето на навесите за съхранение. След изказването на премиера, в края на февруари, за изграждането на атомната централа като общ балкански проект с европейско финансиране, енергийния министър обяви, че има инвеститорски интерес към АЕЦ Белене.

СХН: Теменужка Петкова – министър на енергетиката;

/Има много сериозен инвеститорски интерес от страна на най-голямата държавна китайска ядрена компания CNC. Този интерес е много реален, много осезаем. Но такъв интерес може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *