Енергиен експерт: Има шанс проектът АЕЦ „Белене“ да стане реалност

Решението за спиране на строителството на АЕЦ „Белене“ явно се преразглежда и то на високо политическо ниво. За това сочат действията и на премиера Бойко Борисов и на ресорния министър Теменужка Петкова в последните дни, каза в сутрешния блок на ТВ Европа енергийният експерт проф. Нина Дюлгерова. Според нея държавата трябва да се опита да извлече най-доброто от ситуацията в която се намира, още повече, че част от оборудването за централата, включително и двата реактора, вече се намират в България.

проф. Нина Дюлгерова:
„Ще има АЕЦ „Белене. За да се говори за това нещо, значи има както инвестиционен интерес, но най-вече има политическа воля – Това ли е най-доброто решение? – Да, разбира се. АЕЦ „Козлодуй“ ни спаси от косовската война. Когато има АЕЦ, когато има транзитни – газови или нефтени мрежи, те гарантират на държавата, че тя ще има сигурност и стабилност. Така че АЕЦ „Белене“ ще има, до две, три, четири години“.

След срещата в Лондон, на която българският премиер Бойко Борисов призова „Белене“ да стане общобалкански проект, Европейската инвестиционна банка прояви интерес, но без ясен ангажимент. Сред възможните инвеститори, според Дюлгерова, е Китай. Тя определи като умело използването на факта, че страната ни председателства ЕС , за да постави темата за бъдещето на „Белене“ пред европейските си партньори. Според Дюлгерова, около сделката за ЧЕЗ има доста неизяснени обстоятелства.

проф. Нина Дюлгерова:
„Нека да се спре тази сделка, има безкрайно много индикации за съмнения откъде идват парите, кой ще инвестира, кой е доказал, че има пари, за да ги даде, да докаже, че „Инерком“ е най-добрия получател на българските дивиденти на ЧЕЗ. Въпросите са страшно много“.

Дюлгерова изрази съмнение, че временна парламентарна комисия по случая ще успее да изясни изцяло проблемите около сделката.

Бойко Борисов съобщи точно, как ще се рестартира АЕЦ “Белене” (ВИДЕО)

Няма друго решение, освен рестарт на проекта за строеж на АЕЦ “Белене”, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия в петък. По думите му ще се анализира как да се приватизира проектът с различни варианти за държавния дял – дали да е 50 процента, дали да е миноритарен или да се запази златна акция.

Според него възобновяването и на останалите руски енергийни проекти у нас като реализацията на част от газопровода “Южен поток” за захранване на планирания от правителството на ГЕРБ газов хъб край Варна не било преориентация към Москва, а защита на интересите на дължавата.

“Имаме много променена обстановка заради решението на арбитражния съд в Женева, който каза България да плати около 1.2 млрд. лв.(за поръчаното и произведено ядрено оборудване за спрения през март 2012 г. проект с мотива липсата на пари – б.ред.) като всеки ден лихвите са 167 млн. евро”, обясни Борисов все по-коментираният вариант за възобновяване на ядрения строеж, за което обаче трябва да се вземе решение на Министерския съвет.

“Вече не става въпрос дали искаме или не искаме, дали е изгодно или не, а е казано България да плати колкото се може по-бързо. Вече хипотезата не е дали “Белене” да се строи и дали е добър проект, а че трябва да платим тези пари”, каза още премиерът.

Той отново коментира, че вече близо 3 млрд. лв. са похарчени за ядрения проект, а сега трябва да се направят и отсъдените от арбитража плащания за 553 млн. евро за произведените два реактора, за които се твърдяло, че са рентабилни. Според него вече няма друго решение освен да се провери тезата за частен инвеститорски интерес към проекта.

“Ако това е така, да го направиме частен проект с различни варианти за дял на държавата – 50 процента, миноритарен дял, златна акция. Има експерт, който да каже как е изгодно. И ако има участници, ще дойдат да го купят. Няма друго решение”, каза Бойко Борисов.

Той допълни, че специалистите и проектът гарантират, че няма проблем със земетръсната зона в региона на Белене, каквито са притесненията на екозащитници. “Има десетметрова подложка. От другата страна на Дунав има два реактора на АЕЦ “Черна вода”, аргументира успокоението той.

“Надали това някой го интересува, но цялата ми енергия е насочена към това да се измъкнем от тези капани от 2006 г. и да правим “Белене”, защото иначе двата реактора ще трябва да ги сложим в Музея на социалистическото изкуство, дето Вежди го направи”, каза още Борисов.

Така излиза, че се слага кръст на започнатите в началото на юли разговори с Иран за внедряване на беленското оборудване в разширението на тяхната АЕЦ “Бушер”, което ще се прави от руската “Росатом” по същата технология като планираната у нас. Техеран прояви принципен интерес. Тази сделка пък зависи от руснаците, които преди дни бяха поканени от енергийния министър Теменужка Петкова на преговори у нас за казуса “Белене” в периода между 15 и 30 август. Ощене се знае дали покана е приета и ако да, кога ще се състои посещението Очакванията са тогава да се обсъди широк кръг от теми около решаването на проблема с арбитражното решение и дължимата от “националната електрическа компания” сума на дъщерната на “Росатом” компания “Атомстройекспорт”.

Борисов коментира още, че подновяването на ядрения проект, изграждан по руска технология и от силен интерес за Москва като подсилване на позициите на държавната “Росатом” на европейския пазар, както и участието на Москва в разработвания газов хъб, не е преориентация към Русия, а защита на националните ни интереси.

“Защо нашият газов хъб да няма доставка на руски газ, след като вече сме направили диверсификацията с интерконекторите с Гърция, Румъния (всъщност първият въобще не е започнал да се строи, а вторият се очаква да бъде пуснат в експлоатация през октомври 2016 г. – б.ред.). Защо това да е преориентация, това е наш интерес”, посочи той..

“Руският газ минава през натовските държави Гърция, Турция и Италия и през натовските държави Германия и Холандия. Как Холандия разреши на “Северен поток 2″ да мине през тях. Холандците да не са по-натовци от нас”, коментира още Борисов.

За проекта на газов хъб у нас Варна е насрочена инвеститорска среща на 5 и 6 септември във Варна. На нея ще бъдат поканени широк кръг от световни газови компании, които имат интерес в региона и проучват находища в съседни държави и биха могли да станат доставчици в газоразпределителния център “Балкан, както и финансови институции, които биха могли да участват във финансирането на проекта, оценяван на около 2 млрд. евро.

Беленчани се стичат утре за “Големият джакпот” в Лафка. Той достигна 8 милиона

viber image

От “Лафка” – Белене съобщиха за belenenews.bg, че интересът към играта на Националната лотария “Големият джакпот” се увеличава екстремно с наближаването на заветната сряда, когато е и тегленето на печелившите числа.  За 4 дни, откакто обектът функционира апетитът на нашите съграждани към огромната сума расте екстремно. В “Лафка”, която се намира точно до читалище “Христо Ботев”, в центъра на самия град, можете да откриете всякакъв вид цигари, безалкохолни, захарни изделия, всички видове билети на Националната лотария, както и всичките им видове лото игри. Може да намерите любимите си вестници и списания. Може да презаредите Вашия мобилен телефон с избрана от Вас сума между 4 и 100 лева. Може да платите сметката си към “Виваком”. Киоскът предлага още и кафе на Nescafe като от днес са започнали промоционална програма за лоялни и редовни клиенти. Всеки клиент, който поръча продукт на Nescafe /кафе, 3в1, мляко с нес или капучино/ ще получи своята карта и стикер към нея, като за всеки закупен продукт занапред, ще получава по още един стикет. Когато събере 5 стикера в картата си, шестото кафе ще бъде напълно безплатно.

Това 8 годишно момиче ще ви изуми (видео)

Само на 8 години, а вече такъв боец. Изключителен боксьор! Евника Саадвакас може да направи над 100 удара в минута! Тя е започнала да тренира едва на 5 годишна възраст. Нейната прецизност е невероятна! Тя тренира здраво в залата, дори по-здраво и извън нея. Вижте я в това невероятно видео, което я представя в истинската ѝ светлина на боец.

24 май не е ден на славянската писменост, а на българската! Честит празник, братя българи

13198629_10206397425883236_7274138989865052704_o

24 май е повече от празник. 24 май е повод за национална гордост, защото на тази дата Кирил и Методий създават българската, а не славянската азбука.

Време е да се замислим колко народи ползват българската, а не славянската писменост. България е заслужила признателността и уважението на света. Ние сме велик народ! Народът на Светлината! И идва новото време, което ще ни удостои по право, ред и благословение да бъдем богопомазани!

Трябва да се знае, че славяните са много и не всички пишат с това, което наричаме, още по-неправилно, кирилица. Защото създаденото от братята Кирил и Методий е глаголицата. Най-добре е да наричамеазбуката, която ползваме ние и още няколко славянски народи, българска.

Глаголицата произлиза от прабългарската руническа писменост. Защото Аспаруховите българи пристигат от Стара Велика България, носейки със себе си готовия прототип на глаголицата – руните, с които нашият древен народ е писал.

Според хърватския учен Славомир Самбуняк всички букви в глаголицата, и особено тези от началния объл вид, са изградени по един общ модел – кръг с 8 лъча в него. Българският учен Васил Йончев също поддържа тази теза, като добавя че прабългарските руни са в основата си изградени на същия принцип. Това, подкрепено и от безспорните данни, че до 9-и век сред заобикалящите ни по-ниско развити славянски народи е нямало писменост нито каквито и да е наченки на писменост, води до логичното заключение, че глаголицата е преработена българска азбука.

Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий – създатели и разпространители на първата БЪЛГАРСКА азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на СТАРОБЪЛГАРСКИ език и за разпространяване на християнството сред БЪЛГАРИТЕ. Обявени са за покровители на Европа.

По въпроса за това, кой е поръчал да се изработи БЪЛГАРСКАТА азбука, не е съвсем ясно дали това е било направено от Борис I или сина му Симеон. Но че е било целенасочена поръчка е безспорно, защото няма как тия ученици, които са си посветили живота да рисуват години наред глаголица, заради която са били жестоко преследвани, изведнъж да им е омръзнало и да са започнали да пишат с коренно различни знаци. От намерени артефакти е ясно, че навлизането на употребата на българската азбука съвпада със започване царуването на Симеон през 893 г. Което означава, че вероятно тя е подготвена преди това, както предположих – от Симеон и съгласувана естествено с баща му. Т.е. Борис I налага нова религия, нов владетел, нова столица и нова азбука! Налага съвършено нов етап за България, след което се оттегля в манастир.

Абсолютно неоспорим факт е, че новата азбука е БЪЛГАРСКА, защото е направена в БЪЛГАРИЯ, поръчана от БЪЛГАРСКИ ЦАР за БЪЛГАРИТЕ, а не за славяни или други!

Българският гений никога не е угасвал. Никой не може да заличи народ с богата и дълбока духовност и култура.

Сценарист на Слави изригна от парламентарната трибуна: Не сте богове, нито императори, чуйте народа!

big_scenarist-na-slavi-kym-deputatite-ne-ste-bogove-i-imperatori-spazvaijte-zakona-374672

“Или влезте в историята като първото Народно събрание, чуло народа, или затвърдете мнението на хората, което няма да казвам какво е, за да не наруша правилника.” С този призив сценаристът от “Шоута на Слави” Тошко Хаджитодоров се обърна към депутатите, които започнаха да обсъждат инициирания от Слави Трифонов референдум.

Той получи правото да говори от трибуната да представи проекта като вносител, което досега не се е случвало, защото не е имало друго инициирано от гражданите искане за референдум, съобщава “24 часа”. Подписката на Трифонов бе подкрепена от близо 700 хил. граждани, а признатите подписи са близо 600 хиляди.

Вие не сте богове, не сте императори, не сте над народа, напомни Хаджитодоров на депутатите. И обяви, че не може при иницииран от гражданите референдум да се маха въпрос, а само да редактира такъв. Ако вие потъпкване законите, то това ще ще е знак, че всички могат, напомни им сценаристът. Късно в сряда правната комисия одобри 5 от внесените 6 въпроса, като махна електронното гласуване с мотива, че вече е било включвано в референдум и е записано в Изборния кодекс.

Той призова депутатите от БСП да докажат, че веднъж няма да мислят за собствената си партия и да гласуват като депутати.

ГЕРБ ще подкрепи и 6-те внесени въпроса, гарантира шефът на групата Цветан Цветанов. Подкрепа заявиха и от РБ и БДЦ.

Кобрата се прибра в България. Вижте уникалното посрещане

Българинът донесе у дома европейската титла в тежка категория

13173385_10154173603342884_5681015005460865177_o.jpg

След голямата победа в Хамбург Кубрат Пулев се завърна в България. Истинска еуфория предизвика появата на Кобрата на Летище София.

Българската звезда в бокса беше посрещнат с български знамена и гайди. Десетки негови почитатели използваха възможността да се снимат с него.

Кобрата беше посрещнат и от най-близките си хора, в това число и неговата приятелка певицата Андреа.

Очаква се до края на годината Кубрат Пулев да има още един мач, като съществува реална възможност двубоят да се състои в София.

В събота Кубрат Пулев изигра силен мач и победи по точки британеца Дерек Чисора в двубой за европейската титла в тежка категория. Срещата се проведе в Хамбург.

Боксьорът ни вече има в актива си 23 победи (12 с нокаут и 1 загуба), а Чисора има 25 успеха (17 с нокаут) и 6 загуби.

Видео от посрещането може да видите тук.

Цветница е! Днес празнуват всички, носещи името на цветя

Празникът, наричан още Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа.

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и др.

Празникът, наричан още Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Той е бил смятан за Син Божи, след като на предния ден е върнал от мъртвите Лазар, брата на Марта и Мария.

На днешния празник вярващите носят в ръце клонки –

в Европа маслинови, лаврови, върбови, от зеленика, розмарин или стилизирани палмови листа, както и пролетни цветя

На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител.

Подарете си истински букет от цветя за празника с нашата галерия

Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер.

След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.

Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила,

затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие.

Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват

обичая “кумичене”.

Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението.

Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за “кумица” и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и е посветена на страданията на Исус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

Нека Божият мир и благословението да бъдат с всички нас, честит и благословен празник Цветница на всички българи – това благословение отправи патриарх Неофит в словото си за големия църковен празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница.

Патриархът благослови българския народ и вярващите на тържествената Света литургия за Цветница в храма „Св. Александър Невски“.

„Днес, заедно с жителите на Светия град, ние посрещаме идващия към Йерусалим Господ в началото на последната седмица от неговия земен живот. В първия от най-съдбовните дни на неговата богочовешка мисия. В дните, в които Исус Христос ще бъде прославен и охулван, обичан и предаван, възвеличаван и осъждан, оправдаван, разпнат и умъртвен.

За да възкръсне накрая от мъртвите и с това да засвидетелства не само своята божествена сила, достойнство и власт, но съща така и неизменната Божия грижа и любов към човека“, каза в словото си патриарх Неофит. Той припомни и евангелския текст за посрещането на Исус Христос на магаре на днешния празник Вход Господен в Йерусалим.

„Заедно с цялата църква и ние ще извървим заедно с Божия син пътя към Голгота и възкресението, за да укрепим вярата си в следването на неговия божествен пример“, каза българският патриарх. Той подчерта, че това е път и подвиг, който ние – учениците и следовниците на Исус Христос, извършваме според посоченото от самия него. Път, който върви от изпитанието и страданието, към възкресението и вечния живот. Затова възлюбени от него, нека отворим днес портите на нашите сърца и домове за Богочовека, както някога Светият град бе отворил своите порти за него и така да му позволим да ни съпроводи в нашия кръстен път и в нашата Голгота, към нашето лично възкресение, призова вярващите патриарх Неофит.