Адвокатите на Перата попиляха прокуратурата!

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

Малко Търново, България

В 14.00 часа ще бъде произнесена присъдата на Петър Низамов-Перата, съобщи репортер на БЛИЦ от мястото на събитието. Десетки негови поддръжници очакват решението на съдия Чанко Петков. По време на съдебното заседание прокурор Райко Стоянов заяви: “Прокуратурата поддържа описаното в разследването, че е налице, че Петър Низамов е извършил тежко престъпление, за което присъдата е до 6 години. Също така лицето е осъждано три пъти.”

Перата е защитаван от двама адвокати – Иван Стоянов му е назначен като служебен адвокат, а Мартин Иванов е нает от подсъдимия.
“Аз не чувам в обвинението нищо конкретно, с което моят подзащитен да бъде обвинен в извършването на тежко престъпление. За същото свидетелстваха и тримата задържани престъпници – афганистанците, пресекли незаконно българската граница, които бяха изслушани в този съд на 13 април”, коментира адвокат Иван Стоянов.

“Те разказаха, че са били група от 50 човека, която е пресякла границите на три държави с цел да стигнат до Германия и Франция. До България са стигнали 25 души с четирима водачи. За този си път те са платили по 8000 долара на човек – 4000 долара до границата на България и 4000 долара от България до Германия или Франция. Те са напълно наясно, че нарушават законите на държавите, през които преминават. Затова аз ги наричам престъпници”, каза още юристът.

“Прокуратурата по никакъв начин не доказва, че Петър Низамов е извършил някакво престъпление. Самите афганистанци казват, че върху тях няма упражнено насилие – не са били обирани и заплашвани. От всичко, казано дотук, не виждам какво е обвинението на прокуратурата”, категоричен е Иван Стоянов.

“Моят подопечен има чисто съдебно минало, защото е реабилитиран от съда през 2014 година и всичко при него е заличено. Той е абсолютно чист пред закона. Това, че прокуратурата споменава, че Низамов има 15 криминални регистрации, е абсолютна манипулация, защото, когато човек е реабилитиран от съда, тези криминални регистрации трябва да бъдат заличен от масивите на МВР, което явно не е направено. По никакъв начин това не може да се изтъква като довод срещу Петър Низамов. За мен прокуратурата няма нито един факт, върху който може да обоснове задържането на клиента ми”, обяви той.

Другият адвокат Мартин Иванов поиска по-лека мярка за неотклонение, защото Низамов има семейство и дете и трябва да се грижи за тях. Самият подсъдим каза пред съда, че през 2015 година с решение 536 на Административен съд в Бургас той е реабилитиран и има чисто свидетелство за съдимост.

Калин КАМЕНОВ, БЛИЦ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *