На остров Персина ще звучи Песента на Свободата

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

13198629_10206397425883236_7274138989865052704_o

Утре – 28.05.2016г. в 11:00ч. ще се състои Национално Поклонение на Остров Персин / Белене в памет на невинните жертви на тоталитарните режими на ХХ век.

Лагерът „Белене” е символ на жертвите на тоталитарния комунистически режим в България. Създаден със секретно решение на правителството на Васил Коларов през пролетта на 1949 г. „Белене” се превръща в най-големия лагер за политически противници на комунистическата власт.
Функционира до 1959 г., след което е реорганизиран в затвор. През 1985 г. на мястото на бившия Втори обект на лагера са изолирани над 500 турци, оказали съпротива срещу насилственото преименуване.
От 1990 г. насам веднъж годишно на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене” хора от всички краища на България и от чужбина се събират, за да отдадат почит към жертвите.
Тази година в поклонението ще се включи и президентът Росен Плевнелиев.
От една година е възможно да се посети Втори Обект на Остров Персин и през цяла година, обаждаикй на Културен Център Евгений Босилков или на Фондация Остров Белене.

Програма:

от 8.00 ч.
– Изложба „Пробиви в стената” – портрети на лагеристи от „Белене”, нарисувани от лагериста Петър Байчев
– Изложба „Памет за лагера „Белене” – съвместна инициатива на Културен Център „Евгений Босилков – Белене”, представен от отец Кортези и журналиста Христо Христов, основател на desebg.com

от 11.30 ч.
– Изказвания от гости и жертви от лагера Белене
– Песни и стихове за свободата
– Засаждането на рози пред мемориала
– Поклон и поднасяне на венци

Тъй като достъпа към острова е с пропускателен режим, молим да не забравяте документ за самоличност.

Молим всички, които смятат да присъстват на събитието да знаят, че пътя от гр. Белене до Втори обект на лагера е около 30 мин. и това налата по-ранното им пристигане в града.

Създадена е организация и влизането на остров „Персин” ще започне още от 8 часа в събота.
Желаещите да се включат в поклонението на 28 май трябва да знаят, че е желателно да са пристигнали най-късно в 10,30 ч. в гр. Белене, за да преминат през понтонния мост, свърващ сушата с остров Персин.
В 11 часа преминаването по понтонния мост ще бъде преустановено за осигуряването на екскорта на държавния глава.

Гражданите могат да преминават със собствен транспорт или да оставят превозните си средства в близост до църквата и затвора и да се възползват от осигурения транспорт. Той ще поема посетителите, за да ги откара на Втори обект, след като те преминат през понтонния мост и стъпят на брега на остров Персин.

National Pilgrimage to the Persin Island / Belene
Pellegrinaggio Nazionale all’Isola Persin / Belene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *