Възможните варианти за АЕЦ “Белене” ще обсъжда съвместна работна група между България и Русия

Харесвам(2)Не харесвам(0)

 

655-402-bylgariia-es

Търсенето на изгодно и за двете страни решение трябва да стане ясно в максимално кратки срокове.

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта “Белене” след решението на международния арбитраж в Женева. За това се договориха министърът на енергетиката на Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация “Росатом”.

Предстои експертите да започнат обсъждане, за да се стигне до изгодно и двете страни решение в максимално кратки срокове, става ясно от съобщение на българското енергийно ведомство.
Припомняме, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е на посещение в Русия с цел уреждане на редица въпроси около проекта за АЕЦ “Белене”, след като през юни Арбитражният съд постанови санкции за НЕК от 550 млн.евро.
Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ Козлодуй и руската компания “Росатом” ще продължи, се уточнява в съобщението.
Министър Петкова подчерта, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване живота на 5-ти и 6-ти блок на българската атомна централа ще завърши успешно. Всички дейности в АЕЦ “Козлодуй” се изпълняват по график. По този начин България ще може и през следващите години да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия от атомната централа. Петкова подчерта, че българската страна високо цени коректността в съвместната работа с “Росатом”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *