Енергийният експерт Таско Ерменков ексклузивно за belenenews относно темата АЕЦ “Белене”

Харесвам(2)Не харесвам(0)

 

0101

Belene News: Здравейте, г-н Ерменков! Вие сте познат енергиен експерт на обществеността в България. Повода да Ви потърсим е решението на Арбитража в Париж, който осъди България да заплати 550 милиона евро неустойка на руската “Атомстройекспорт” (АСЕ). Как се стигна до там и ще намери ли сегашното правителство някакво бързо решение на този проблем?

Таско Ерменков: Ако искаме да бъдем честни, едва ли има правителство в България от 1990 година насам, което да не е допринесло за днешната незавидна ситуация по отношение на проекта „АЕЦ Белене“. Все пак тежестта на отговорностите е доста различна. Най-голяма вина за това, днес да бъдем осъдени, е на Бойко Борисов и оглавяваната от него партия ГЕРБ, които с решение на Министерски съвет от 2012 година, подкрепено с решение на Народното събрание от същата година, преустановиха работата по проекта. Нещо повече, продължиха да подписват и плащат суми на Атомстройэкспорт“ и след това решение. На практика руската страна по договора не беше юридически издържано нотифицирана за прекратяването, тя продължи с изработката реакторите, а арбитражът постанови да си платим това, което те са извършили. По-страшното в случая е, че всеки ден от огласяването на решението на арбитража до изплащане на присъдената сума ние дължим неустойка в размер на 330 000лв ежедневно, което прави по допълнителни 10 млн. лв месечно.

Belene News: Напоследък в медиите започва да се повдига отново въпроса за площадката в Белене и нейното бъдеще. Вие как смятате, този проект има ли възможност да бъде размразен или инфраструктурата, изградена до момента ще бъде използвана за нещо друго и какво би могло да бъде то, ако има такива планове?

Таско Ерменков: Всъщност единственото разумно решение е да се реализира този проект. В него са вложени вече около 1,5 млрд. лв в площадката, заплатени са 330 000 млн. Евро авансово и от ГЕРБ за оборудването и сме задължени да платим още 550 млн. евро по арбитражното дело. За неустойките вече споменах. Единственият начин от разходи това да се превърне в инвестиция е да се построи АЕЦ на тази площадка с това оборудване. Тази инфраструктура няма как да бъде използвана за нещо друго освен за монтаж на руските реактори и няма никъде другаде по света инфраструктура, на която те да могат да бъдат монтирани, т.е. въпросът с продажбата на реакторите е просто хвърляне на мъгла в общественото пространство.

Belene News: В пресата беше съобщено за разговор между премиера Борисов и руския президент Путин. Темата на разговора е била евентуално възобновяване на енергийните проекти в България с руско участие. Става дума за газопроводите “Южен поток” и “Бургас – Александруполис”, като се споменава и нов ядрен реактор. Може ли да поясните за нашата аудитория, за реактор край Белене ли става въпрос или ще започне отново темата 7-ми реактор в Козлодуй?

Таско Ерменков: Както се оказа това също беше едно изхвърляне на премиера, без да е реално подкрепено с каквито и да е било действия и беше опровергано от руска страна. Трудно може да решиш подобни проблеми, които сам си създал с обаждане по телефона. Президентът на Турция показа как се действа в такива критични ситуации. По телефона можеш да си уговориш среща или поръчаш храна за вкъщи, но няма как да преодолееш с години натрупвано недоверие в твоите действия, няма как ликвидираш последствията от недалновидната си и непоследователна политика.

Belene News: Не е тайна, че Вие сте депутат от БСП. Гражданското общество в Белене се вълнува силно от въпроса, защо БСП направи референдума за АЕЦ “Белене” възможен и той се състоя, като народът каза “ДА” на новата централа, но след като БСП дойдоха на власт, дори не обелиха дума за АЕЦ “Белене”, макар да имаше депутат от Белене в лицето на Петър Дулев, който през целия си мандат не взема нито веднъж думата за изказвания в Пленарна зала. Дори тъкмо обратно, командирова тогавашния министър на енергетиката в САЩ и все по-усилено се заговори, че американската “УЕСТИНГХАУС” ще строи 7-ми реактор в Козлодуй, което се оказа доста несериозно, дори за хора неразбиращи задълбочено от атомна енергетика. В последствие дори се оказа, че министърът не е получил мандат за преговори с американците. Как ще коментирате Вие всичко това?

Таско Ерменков: Референдумът беше първият успех на българското гражданско общество, което доказа, че може да се активизира дори и по един такъв на пръв поглед чисто технологичен проблем. ГЕРБ не се съобразиха с решението на народа. Последствията не закъсняха и Бойко Борисов беше пометен от уличните вълнения. За съжаление на последвалите избори БСП не успя да събере достатъчно гласове за да формира едно по-стабилно правителство. Партньорите ни от ДПС (доколкото могат да бъдат наречени партньори) бяха против тази централа, а с 84 депутата няма как да преодолееш вече взето решение на парламента от 2012 година. Пътуването на Драгомир Стойнев до САЩ и разговорите по повод 7-ми реактор за АЕЦ „Козлодуй“ нямат пряко отношение към проекта „Белене“. Нещо повече – тези два проекта не се конкурират помежду си. 7-ми реактор в Козлодуй е предназначен за продължаване на живота на тази АЕЦ, докато „Белене“ е необходима нова базова мощност при очакваното излизане от експлоатация било по често технологични, било по екологични причини, на въглищните ТЕЦ.

Belene News: Ще се окаже ли поредното възобновяване на говореното за АЕЦ “Белене” отново предизборен трик или в действителност, правителството ще се принуди да предприеме спешни мерки по отношение на проекта?

Таско Ерменков: Надявам се здравият разум да надделее и проектът да бъде реализиран…

Belene News: Сериозно ли е да се говори, че бихме могли да продадем реактора, който е бил предвиден за АЕЦ “Белене” на Иран?

Таско Ерменков: Мисля, че на този въпрос отговорих по-горе. Ще повторя – реакторите не са коли втора употреба или даже нови, за да могат да бъдат продавани навсякъде. Тези двата конкретно няма кой да ги купи. Но дори и теоретично да приемем, че някой ще го направи, нали Ви е ясно, че цената им ще бъде многократно по-ниска от това, което трябва да платим на руснаците. Освен това какво правим с площадката, за която по-горе споменах, че не би могла да бъде използвана за нещо друго. Е, може би само за паметник на безотговорната политика на Бойко Борисов и ГЕРБ…

Belene News: Като енергиен експерт, ще обясните ли на хората от Белене и не само, разбира се, за какво друго може да бъде използвана инфраструктурата, изградена до момента на площадката в Белене и въобще би ли могла централата да има някаква друга алтернатива?

Таско Ерменков: Или за АЕЦ с тези реактори или, както писах по-горе – Паметник на безотговорните Бойко Борисов и ГЕРБ! Друго решение няма, уви…

Belene News: Благодарим Ви за отделеното време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *