Борисов предлага Балканска АЕЦ „Белене” с европари

Харесвам(0)Не харесвам(0)

 

14422751a07b82e4f73a0c17d26d409a

АЕЦ “Белене” може да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите. Такава идея предложи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) след днешния Инвестиционен форум, посветен на Западните Балкани.

Министър-председателят информира колегите си от региона, че в България в момента има два платени от страната ни ядрени реактора с обща мощност 2200 мегавата.

“Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти – един Балкански проект?”, предложи Бойко Борисов. По думите това би било прекрасно решение за АЕЦ “Белене”, защото този проект може да се изгради с европейско финансиране, а акционери да станат всички страни от Западните Балкани. Според него такъв проект може да подпомогне енергийната свързаност в региона.

Премиерът обърна внимание и на газовата свързаност в региона, за да може да се постигне истинска диверсификация на Балканите. Той наблегна на газовия хъб “Балкан” и двата интерконектора между България и Сърбия, и България и Гърция. Освен това има готов интерконектор с Румъния. Борисов е сигурен, че с изграждането на всички тези проекти ще се постигне по-добра конкурентоспособност и цената на газта в региона ще стане по-ниска.

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ “Белене”. На друг въпрос Заев отговори, че се надява скоро да се отслужат общи литургии в България и Република Македония, което е било договорено в споразумението за добросъседство между двете държави.

Председателят на Сума Чакрабарти на ЕБВР каза, че трябва да се създаде единен пазар и единна икономическа зона на Балканите. “Смятаме, че имаме нов дух на сътрудничество”, допълни Чакрабарти. Той се надява да се реализират всички инфраструктурните проекти и т. нар. “мека свързаност” (дигиталната инфраструктура). По думите му регионът на Балканите е един от най-големите бенефициенти на банката. Чакрабарти благодари лично на премиера Бойко Борисов за посещението му.

В конференцията участваха лидерите от всички страни от региона – премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *